Честит празник на любовта!

Не обичам много привнесените от запад в България празници. Първо, защото смятам, че поради различното ни минало трудно могат да ни докоснат и да означават нещо стойностно за нас, и второ, съответно на първото вземаме само лустросаното и комерсиалното от тях ( което, в крайна сметка, няма как да докосне душите ни).
Разбирате, че тези размисли са породени от днешния празник пълен със червени сърчица, купидончета, рози и бонбони... но аз искам да разкажа една друга история...
Римският император Юлий клавдий II забранил всички бракосъчетания в империята, защото смятал, че войниците му няма да воюват добре, ако мислят за семейство, жена и деца. Свещениците се страхували да венчаят влюбените от страх за живота си. Само един от тях се осмелил и застанал на страната на любовта, въпреки това, което го очаквало. Когато императорът разбрал за деянията на свещеника, наредил да го заловят и обезглавят. Двеста години по-късно свещеникът Валентин бил провъзгласен за светия, а деня на обезглавяването му – за празник на влюбените.
Така и не разбрах доколко е легенда и доколко истина, но е красива и смислена, и лично мен ме доближава най-много до празника.



Коментари

  1. Хубав празник, Нети! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна картичка, Нети! Сърчицето е станало много интересно. Честит празник и честита награда в перленото предизвикателство! ; )

    ОтговорИзтриване
  3. Нети картичката е много хубава:))))))

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна история и много чувствена картичка! Намачканото сърце много ми харесва!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да оставите своето мнение!

Популярни публикации от този блог

A birthday present

Handmade presents - done and sent!

Що е то "карета"?